Kom godt fra start som iværksætter
En hurtig googling viser, at det ikke er spor kompliceret at starte sin egen virksomhed. Faktisk tager det ikke mere end 5 minutter og en god ide. Ikke desto mindre er der en lang række juridiske forhold, som man som iværksætter med fordel kan forholde sig til for at gøre fremtiden så gnidningsfri som muligt.
Som iværksætter kan det være frustrerende at føle, at man bliver bremset i udviklingen af den gode ide og sin virksomhed. Og jura er måske ikke det, der interesserer dig mest. Til gengæld kan det være med til at besværliggøre arbejdet med det, du brænder for. Heldigvis er der hjælp at hente, så du kommer bedst fra start og paragrafferne ikke står i vejen for din virksomhed. Vi står klar med både sparring og overblik og giver dig det bedste udgangspunkt for at komme videre. På den måde investerer du i at undgå dyrekøbte erfaringer, der kunne være undgået.
6 juridiske forhold
du skal forholde dig til som iværksætter
Valg af selskabstype
Når du vil stifte en virksomhed, er det første, du skal gøre at finde ud af, hvilken selskabstype du skal vælge. Der er to selskabstyper: Personligt ejet, dvs. et enkeltmandsfirma og et I/S, hvor to personer sammen driver et enkeltmandsfirma eller et selskab, dvs. A/S, ApS eller IVS. De grundlæggende forskelle mellem de to selskabstyper handler om kapitalkrav og ansvar. Der er fordele og ulemper ved begge typer, og det er derfor hensigtsmæssigt at søge juridisk råd for at klarlægge, hvilken type din virksomhed skal være. Samtidigt kan det være en fordel at inddrage en revisor, der kan give overblik i forhold til skat.
Aftale mellem flere ejere
Er I flere, der skal starte virksomhed sammen, viser alle erfaringer, at det er en god ide at få en ejeraftale på plads. En ejeraftale handler fx om, hvem der bestemmer hvor meget, hvad der skal ske, hvis I skal skilles igen, regulering af over- og underskud, overdragelse af andele og mange andre områder. I bestemmer selv, hvilke spilleregler jeres firma skal køre efter, men på den lange bane er der meget sparet ved at få de juridiske aspekter på plads inden opstart.
Beskyt dine rettigheder
Når du starter din virksomhed skal du huske at tage stilling til om der er behov for at beskytte din forretningside eller din opfindelse. Samtidig skal du huske at registrere dit navn og dit logo, beskytte din ophavsret, varemærkeregistrering, patent, designret og eventuelt undersøge muligheden for patent. Når du er ny på markedet, er det en god ide at få juridisk rådgivning til at vurdere både behov og mulighed for at beskytte dine rettigheder.
Indgåelse af aftaler
Uanset om du skal indgå en leverandør- eller kundeaftale, skal du være opmærksom på, at mundtlige aftaler i realiteten er lige så forpligtende som skriftlige. Problemet er bare, at de ofte er svære at påvise. Derfor bør du altid vurdere, om du har behov for en skriftlig aftale. Du kan sagtens selv udforme en aftale, men du skal være opmærksom på, at selv om det er fristende at prøve, kan man ikke kan skrive sig ud af ethvert ansvar. Husk at have styr på forpligtelser, opsigelse, ansvarsbegrænsninger, leveringsbetingelser, betalingsbetingelser, rettigheder og alle andre vigtige områder - og får du lavet en god standardkontrakt, kan den sagtens genbruges.
Ansættelse af medarbejdere
Når du kommer så langt, at din virksomhed skal vokse, og der skal ansættes medarbejdere, skal du være opmærksom på en række ting. Alle medarbejdere skal have et ansættelsesbevis, og du skal have styr på reglerne for ansættelseskontraktens indhold. Du har desuden pligt til at tegne en arbejdsskadeforsikring, ligesom en arbejdspladsvurdering (APV) er et lovkrav. Du bør også overveje, om dine medarbejdere skal have en konkurrence- og kundeklausul for at beskytte din ide og virksomhed, men også her er der mange regler, der skal overholdes, for at klausulen gælder.
Dårlige betalere
Med betaling følger desværre også dårligere betalere. Heldigvis viser erfaringen, at det hjælper at rykke, men du skal have styr på din rykkerprocedure og huske, at der er regler for, hvor ofte du må pålægge et rykkergebyr. Skulle det komme så vidt, at du får behov for inkasso, skal du huske at varsle og ikke mindst har helt styr på dine rykkerskrivelser.